Amur w sosie pikantnym


Amur w sosie pikantnym

Składniki(6 porcji):
CZĘŚĆ I (Ryba)
1 kg oczyszczonego amura (podzielonego na porcje);
czubata łyżeczka przyprawy typu "Jarzynka";
cebula;
2 ziarna ziela angielskiego;
kilka ziaren czarnego pieprzu;
łyżka octu winnego;
zielenina i pomidory do przybrania;
CZĘŚĆ II (Sos)
szklanka majonezu;
łyżka musztardy delikatesowej;
kieliszek białego, wytrawnego wina;
2 jajka ugotowane na twardo;
sól;
pieprz;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ryba)
W wodzie z dodatkiem przyprawy "Jarzynka", cebuli i pozostałych przypraw gotujemy porcje ryby przez 10-12 minut. W połowie gotowania dodajemy ocet winny. Gdy ryba jest miękka, ale nierozgotowana, odstawiamy do wychłodzenia.
CZĘŚĆ II (Sos)
Żółtka ucieramy z musztardą na gładką masę, dodajemy majonez, wino, doprawiamy do smaku.
Dokładnie odsączone porcje ryby układamy na półmisku lub w porcjowych kokilkach, zalewamy sosem, przybieramy zieleniną i cząstkami pomidora, wierzch posypujemy drobno posiekanymi białkami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.6
Oceń
(10 głosów)

 

Amur w sosie pikantnym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł