Amur w sosie pieprzowym.


Amur w sosie pieprzowym.
Składniki: 1 kg filetów z amura, ¼ szklanki sosu pieprzowego, ½ szklanki rozpuszczonego masła, ½ szklanki tartego żółtego sera, sok z cytryny. Sos pieprzowy: 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu, łyżka koncentratu pomidorowego, 1 szklanka rosołu, 1 płaska łyżka mąki, 1 łyżka masła, sól, biały pieprz.
Przygotowanie: Przygotować sos pieprzowy. W rondelku podsmażamy na olej pieprz zielony, dodajemy koncentrat pomidorowy, następnie wlewamy rosół i doprowadzamy do wrzenia. Na małej patelni przyrządzamy białą zasmażkę pierwszego stopnia i wlewamy powoli do sosu. Przyprawiamy pikantnie solą i białym pieprzem. Pozostawić w cieple. Wymieszać sos pieprzowy, majonez, masło, ser. Rybę skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Porcje ryby ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do piekarnika, piec 7 minut. Po tym czasie blaszkę wyjąć z piekarnika, porcje ryby polać przygotowanym sosem i ponownie w3stawić do piekarnika. Zapiec przez 5 minut.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Amur w sosie pieprzowym. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł