angielski keks świateczny


-100g suszonych owoców (jabłka, gruszki, morele, daktyle)
-75g suszonych śliwek bez pestek
-300g mieszanki owoców kandyzowanych
-3 łyżki soku pomarańczowego
-125g mąki pszennej
-2 łyżeczki suszonych drożdży
-1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
-łyżeczka imbiru w proszku
-szczypta białego pieprzu
-100g masła
-50g miodu
-aromat waniliowy
-2 duże jaja
-100g rodzynków
-50g migdałów pokrojonych w słupki
Wszystkie suszone owoce drobno pokroić. Wymieszać z owocami kandyzowanymi i sokiem pomarańczowym, odstawić pod przykryciem na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Piernik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Mąkę wymieszać z drożdżami, przyprawą do piernika, imbirem i pieprzem. Masło utrzeć z miodem na pulchną, jasnobrązową masę. Dodać aromat waniliowy. Następnie stopniowo dodawać porcję mąki z dodatkami i jaja, stale mieszając. Następnie dodać mieszankę owoców, rodzynki i migdały, wymieszać. Formę długości 30 cm natłuścić, włożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Umieścić na dolnej półce piekarnika, piec 1 godzinę. po 40 minutach ciasto przykryć folią, by za bardzo nie ściemniało. Upieczony keks wyjąć z pieca i po godzinie wyjąć z formy. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i brandy na gładką masę. Lukrem posmarować ciasto, udekorować kandyzowanymi owocami.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

angielski keks świateczny - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł