Aromatyczna zupa rybna


-3 szt. marchewka
-2 szt. pietruszka
-1/2 szt. seler
-por (biała część)
-2 szt. bulion grzybowy w kostce
-2 szt. kostka wołowa
-kilka szt. grzyby suszone
-3 szt liść laurowy
-kilka ziarenek ziele angielskie
-1 łyżka cukier
-Sól
-2 łyżki octu
-40 dag filet rybny
-2 łyżki śmietana 18 proc
-przyprawa uniwersalna


Oczyszczone tusze lub filety ryb podzielić na mniejsze kawałki , posolić i wstawić w chłodne miejsce.Marchewki i pietruszki myjemy,obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach..Pora oczyszczamy i kroimy w krążki.Seler myjemy,obieramy i kroimy w kostkę.Do garnka wlewamy 2 litry wody,zagotowujemy i dodajemy kostki bulionowe oraz rozdrobnione warzywa.Dodajemy liście laurowe,ziele angielskie,pieprz,cukier i kilka suszonych grzybów.Wywar gotujemy do miękkości warzyw.Doprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalną do smaku.Ryby sparzamy wrząca wodą,a następnie łączymy z wywarem.Dodajemy 2 łyżki octu.Doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy jeszcze 5 minut.Doprawiamy solą,pieprzem i przyprawą uniwersalną do smaku.Przed podaniem możemy zagęścić śmietaną.

 


2.3
Oceń
(6 głosów)

 

Aromatyczna zupa rybna - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł