Aromatyczny karp w sosie winnym


Składniki: 4 małe filety z karpia, sól, pieprz, łyżka zmiażdżonych nasion kminku, 2 łyżki masła, mała cebula 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, cytryna + sok z 1/2 cytryny, 2 łyki posiekanej natki pietruszki


opłukane i osuszone filety oprószamy solą, pieprzem i kminkiem. Rozgrzewamy masło i smazymy rybę po 2 min z każdej strony. dodajmy pokrojoną cebulę i przepis kajeński do smaku. Podlewamy winem i sokiem z cytryny. Przykrywamy i gotujemy5 min. Wyjmujemy filety i trzymamy w cieple. Sos redukujemy i przynajmniej 1/3 gotując na dużym ogniu i mieszając, żeby się nie przypalił . Mieszkamy z odrobiną masło. Wkładamy kawałki ryby, dodajemy natkę pietruszki podgrzewa. Podajemy z ćwiartką cytrynę i białym pieczywem

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Aromatyczny karp w sosie winnym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł