Babka makowa


Babka makowa

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
50 dag mąki;
5 dag drożdży;
2 jaja;
szklanka mleka;
7 dag masła;
15 dag cukru;
CZĘŚĆ II (Masa makowa)
50 dag maku;
7 dag masła;
20 dag cukru;
2 jaja;
4 łyżki miodu;
aromat migdałowy po 5 dag orzechów, migdałów, rodzynków, fig i smażonej skórki pomarańczowej do dekoracji;
różnokolorowa posypka;
gotowa polewa czekoladowa;

Sposób przygotowania:
1).1/3 mąki wsypać do miski, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i rozrobić mlekiem. Wlać je do przygotowanej mąki i wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu by wyrosły. W tym czasie ubić na parze jajo i żółtko z pozostałym cukrem, a także rozpuścić masło.
2).Gdy zwiększy objętość wsypać do niego resztę mąki, dodać utarte jaja i masło, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Mak sparzyć, odcedzić, trzykrotnie przekręcić przez maszynkę, włożyć do garnka wraz z masłem, cukrem i miodem, podgrzewać około 10 minut. Pod koniec wsypać bakalie i podgrzewać jeszcze 5 minut. Przestudzić. Do zimnej masy wlać aromat i 2 rozkłócone jaja.
3).Dokładnie wymieszać, wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, przykryć masą makową, zwinąć w ścisły rulon i łączyć 2 jego końce, ukształtować wianuszek. Przełożyć do formy z kominkiem. Wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąka. Znów odstawić do wyrośnięcia.
4).Gdy babka zwiększy objętość, posmarować je rozkłóconym białkiem z drugiego jaja, a następnie wstawić do umiarkowanego gorącego piekarnika. Piec 50 minut.
5).Udekorować po wystudzeniu gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu, oraz różnokolorowa posypką.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Babka makowa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł