Bakaliowiec z jabłkami


Produkty:
-6 jabłek
-3 jajka
-2 szklanki mąki
-łyżeczka sody oczyszczonej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-10 dag rodzynek
-10 dag orzechów włoskich
-skórka otarta z pomarańczy
-szklanka cukru
-masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę. Orzechy sparzyć i obrać z łusek, rodzynki umyć. Jabłka, skórkę z pomarańczy i bakalie połączyć, zasypać szklanką cukru i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na 90 minut do lodówki. Po wyjęciu do masy dodać jajka, mąkę, sodę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem wysypanej bułką tartą formy. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Bakaliowiec z jabłkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł