Barszcz czerwony - wigiliny
Adam Dałek (adamoso123)
2011-12-05
Barszcz Czerwony
Składniki:
-1,5l esencjonalnego wywaru warzywnego lub grzybowego
- 4 buraki
- 500 ml zakwasu buraczanego
- 100g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków albo podgrzybków
- saszetka ziołowa:
* 6 ziaren czarnego pieprzu
* 4 ziarna ziela angielskiego
* liść laurowy
- sól
-pieprz
-cukier
-sok z cytryny
-majeranek
Przygotowanie
W 500ml wody moczymy grzybki przez 2 godziny, następnie gotujemy je do miękkości.
Buraki pieczemy w piekarniku, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru warzywnego dodajemy saszetkę ziołową i utarte buraki, chwilę gotujemy. Pod koniec wyjmujemy saszetkę ziołową. Wywar przecedzamy i dolewamy do niego wywar z grzybków ( z grzybków robimy uszka) oraz zakwas buraczany. Barszcz podgrzewamy do momentu wrzenia, ale nie gotujemy. Doprawiamy solą , pieprzem, szczyptą cukru, ewentualnie sokiem z cytryny i majerankiem.
Podajemy z uszkami.
Smacznego!!!
Materiał zgłoszony na konkurs kulinarny wedkuje.pl
Składniki:
-1,5l esencjonalnego wywaru warzywnego lub grzybowego
- 4 buraki
- 500 ml zakwasu buraczanego
- 100g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków albo podgrzybków
- saszetka ziołowa:
* 6 ziaren czarnego pieprzu
* 4 ziarna ziela angielskiego
* liść laurowy
- sól
-pieprz
-cukier
-sok z cytryny
-majeranek
Przygotowanie
W 500ml wody moczymy grzybki przez 2 godziny, następnie gotujemy je do miękkości.
Buraki pieczemy w piekarniku, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru warzywnego dodajemy saszetkę ziołową i utarte buraki, chwilę gotujemy. Pod koniec wyjmujemy saszetkę ziołową. Wywar przecedzamy i dolewamy do niego wywar z grzybków ( z grzybków robimy uszka) oraz zakwas buraczany. Barszcz podgrzewamy do momentu wrzenia, ale nie gotujemy. Doprawiamy solą , pieprzem, szczyptą cukru, ewentualnie sokiem z cytryny i majerankiem.
Podajemy z uszkami.
Smacznego!!!
Materiał zgłoszony na konkurs kulinarny wedkuje.pl