Barszcz czerwony 2
użytkownik 70140
2011-12-11
Barszcz czerwony 2
Składniki(6 porcji):
1 kg buraków;
3 dag suszonych grzybów;
1 cebula; łyżka masła;
2 ziarenka ziela angielskiego;
liść laurowy;
sok z cytryny;
cukier;
sól;
pieprz;
Sposób wykonania:
1).Grzyby umyć, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Ugotować w tej samej wodzie, odcedzić. Odstawić wywar. Obrać buraki i wypłukać, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce do jarzyn, wrzucić do garnka.
2).Dodać pokrojoną cebulkę, przyprawy i zalać zimną wodą, gotować. Gdy wywar wystygnie, przecedzić do i dolać do wody, w której gotowały się grzyby, podgrzać, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Do gorącego barszczu można dodać odrobinę masła.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut.
Życzę smacznego !!!
Składniki(6 porcji):
1 kg buraków;
3 dag suszonych grzybów;
1 cebula; łyżka masła;
2 ziarenka ziela angielskiego;
liść laurowy;
sok z cytryny;
cukier;
sól;
pieprz;
Sposób wykonania:
1).Grzyby umyć, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Ugotować w tej samej wodzie, odcedzić. Odstawić wywar. Obrać buraki i wypłukać, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce do jarzyn, wrzucić do garnka.
2).Dodać pokrojoną cebulkę, przyprawy i zalać zimną wodą, gotować. Gdy wywar wystygnie, przecedzić do i dolać do wody, w której gotowały się grzyby, podgrzać, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Do gorącego barszczu można dodać odrobinę masła.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut.
Życzę smacznego !!!