Barszcz czerwony z fasolą
Tomasz Przybysz (przybysz1992)
2011-12-22
Produkty:
-szklanka gruboziarnistej fasoli
-1 kg buraków
-sok z kwaszonych ogórków
-włoszczyzna
-po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
-cukier, sól, mielony pieprz i cząber
Przygotowanie:
Fasolę zalać wodą. Po kilku godzinach ugotować. Odstawić do ostudzenia. Buraki umyć, odkroić korzenie, obrać jeden, odłożyć, resztę pokroić na kawałki, zalać wodą, tak aby tylko były przykryte, gotować ok. 20 minut, odstawić. Włoszczyznę zalać wodą, osolić, dodać pieprz i ziele angielskie. Ugotować esencjonalny wywar. Dodać go do wywaru z buraków razem odłożonym utartym na tarce surowym burakiem. Przecedzić płyn do garnka. Zakwasić sokiem z ogórków, doprawić mielonym pieprzem i szczyptą cukry.
-szklanka gruboziarnistej fasoli
-1 kg buraków
-sok z kwaszonych ogórków
-włoszczyzna
-po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
-cukier, sól, mielony pieprz i cząber
Przygotowanie:
Fasolę zalać wodą. Po kilku godzinach ugotować. Odstawić do ostudzenia. Buraki umyć, odkroić korzenie, obrać jeden, odłożyć, resztę pokroić na kawałki, zalać wodą, tak aby tylko były przykryte, gotować ok. 20 minut, odstawić. Włoszczyznę zalać wodą, osolić, dodać pieprz i ziele angielskie. Ugotować esencjonalny wywar. Dodać go do wywaru z buraków razem odłożonym utartym na tarce surowym burakiem. Przecedzić płyn do garnka. Zakwasić sokiem z ogórków, doprawić mielonym pieprzem i szczyptą cukry.