Barszcz wiejski
michał Olendrzyński (bercik9894)
2011-12-16
Składniki:
porcja włoszczyzny
50 dag buraków
40 dag kości cielęcych
szklanka kwasu z ogórków kiszonych
6 łyżek kremówki
ząbek czosnku
liść laurowy
cukier
pieprz
sól
Przygotowanie:
Obraną, opłukaną włoszczyznę i kości włożyć do garnka, wlać dwa litry wody, dodać liść laurowy, ugotować. Buraki dokładnie umyć, ugotować w łupinach, następnie obrać, pokroić w cienkie paski. Zalać przecedzonym wywarem z włoszczyzny i kości, gotować powoli około 20 minut, dodając część kwasu z ogórków. Na końcu wlać pozostały kwas, śmietanę i dodać czosnek roztarty z solą. Doprawić do smaku, zagotować. Smacznego.
porcja włoszczyzny
50 dag buraków
40 dag kości cielęcych
szklanka kwasu z ogórków kiszonych
6 łyżek kremówki
ząbek czosnku
liść laurowy
cukier
pieprz
sól
Przygotowanie:
Obraną, opłukaną włoszczyznę i kości włożyć do garnka, wlać dwa litry wody, dodać liść laurowy, ugotować. Buraki dokładnie umyć, ugotować w łupinach, następnie obrać, pokroić w cienkie paski. Zalać przecedzonym wywarem z włoszczyzny i kości, gotować powoli około 20 minut, dodając część kwasu z ogórków. Na końcu wlać pozostały kwas, śmietanę i dodać czosnek roztarty z solą. Doprawić do smaku, zagotować. Smacznego.