Barszczyk z uszkami


Składniki:
2 kg buraków
6 ząbków czosnku
skórka chleba razowego
2 jabłka
1L bulionu warzywnego
1 cebula
cukier
sól
pieprz
majeranek
1 torebka mrożonych uszek nadziewanych z grzybami
Przygotowanie:
Buraki i czosnek obierz, pokrój. Włóż do kamiennego garnka ze skórką chleba. Zalej 1,5L ciepłej przegotowanej wody. Trzymaj (najlepiej 3 dni) w temperaturze pokojowej.
Gotowy zakwas zlej, połącz z bulionem. Dodaj obrane jabłka i cebulę. Gotuj 20min. Przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz cukrem. Przecedź.
W garnku zagotuj posoloną wodę, wrzuć uszka, ugotuj wg przepisu. Odcedź, osącz. Włóż do kokilek i zalej gorącym barszczem.
Smacznego.

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Barszczyk z uszkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł