Zaloguj się do konta

Bawarska pieczeń na Święta

Składniki:
główka kapusty
35 dag mielonego mięsa wieprzowego
2 jajka
posiekana cebula
łyżeczka kminku
6 dag smalcu
kajzerka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
10 dag plastrów boczku
sól
pieprz
olej do formy
Przygotowanie:
Kapustę sparzamy w lekko osolonym wrzątku około 15minut. Osiem dużych liści odcinamy i odkładamy. Resztę kapusty szatkujemy.
Cebulę i pokrojoną kapustę dusimy z kminkiem około 30 minut na roztopionym smalcu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy. Mieszamy z mięsem. Wbijamy jajka i mieszamy z natką i duszoną kapustą. Doprawiamy.
Połową liści kapusty wykładamy natłuszczone naczynie żaroodporne. Przykrywamy masą mięsną, a na wierzch kładziemy pozostałe liście. Mocno dociskamy. Obkładamy plastrami boczku. Pieczemy około 60minut w temp.180*C. Smacznego

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…