Biała ryba z sosem z karczochów


Najpierw odcedzamy karczochy z wody i układamy na papierowej serwetce która wchłania płyn.

Składniki:
-8 filetów z białej ryby bez skórki.
-60g masła i 2 łyżki oliwy do smażenia filetów

Składniki do obtaczania filetów:
-Mąka
-2 jajka i 2 łyżki mleka, wymieszać w osobnej miseczce
-bułka tarta

Składniki sosu:
-30g masła
-1 cebula (80g) pokrojona w kostkę
-2 łyżki mąki
-3 łyżeczki musztardy francuskiej
-1 1/4 cup (300ml) mleka
-2/3 cup ((150ml) wytrawnego białego wina
-400g karczochów odcedzonych z wody, każdy karczoch przekroić wzdłuż, następnie kroimy w -plasterki
-2/3 cup (150ml) śmietany 35%
-1 łyżka świeżych, posiekanych listków pietruszki
-sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

1.Filety obtaczamy w mące
2.Następnie filety zanurzamy w mieszance z jajek i mleka
3,Obtaczamy w bułce tartej.
4.Rozgrzać masło i oliwę w dużej patelni, smażyć filety z obu stron aż zbrązowieją.

Przygotowanie sosu:

1.Rozpuścić masło na patelni, dodać cebulę , smażyć, aż cebula będzie przezroczysta (szklista).
2.Dodać mąkę i musztardę, zamieszać, żeby nie było grudek.
3.Zdjąć z ognia dodać mleko i wino. Będzie wrażenie, że wszystko się zważyło, lecz proszę kontynuować dalej.
4.Z powrotem stawiamy patelnię na średnim ogniu, mieszamy, aż się zagotuje i zgęstnieje.
5.Wkładamy do patelni karczochy podgrzewamy przez 2 min.
6.Dodać śmietanę, pietruszkę, sól i pieprz do smaku,podgrzewać bez gotowania.
Usmażone filety z ryby polewamy sosem z karczochów.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Biała ryba z sosem z karczochów - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł