Biały barszcz postny


Biały barszcz postny

Składniki(4 porcje):
1 duży lub 2 mniejsze suszone kapelusze borowika;
2 szklanki zakwasu na żur (gdy trzeba to więcej);
szklanka mleka;
sól;
duży ząbek czosnku;
pieprz;
liść laurowy;

Sposób przygotowania:
1).Wymocznone w mleku (pół na pół z wodą) kapelusze grzybów gotujemy do miękkości, cedzimy. Wywar (2 i 1/2 szklanki) łączymy z zakwasem na żur, dodajemy przyprawy, obrany ząbek czosnku, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez kilka minut, gdy trzeba lekko doprawiamy.
2).Barsz podajemy w filiżankach z ziemniakami puree okraszonymi zasmażaną na oleju cebulą lub na talerzach z połówkami jajek ugotowanych na twardo i posiekanymi grzybami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Biały barszcz postny - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł