Bigos polski

/ 5 zdjęć


Bigos polski
Składniki:
 2 kg kiszonej kapusty;
 25 dkg biodrówki;
 1 świński ogon;
 2 laski kiełbasy zwyczajnej;
 3 garście grzybów suszonych;
 1/2 paczki śliwek suszonych bez pestek;
 5 dkg koncentratu pomidorowego;
 1 cebula;
 1 łyżka smalcu;
 kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego;
 sól, pieprz do smaku;
 ½ szklanki wina czerwonego wytrawnego.
Sposób przygotowania:
Wybrać mocno ukiszoną i dobrze kwaśną kapustę. Pokroić ją, włożyć do garnka, zalać małą ilością wody, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Gotować 40’. Odkroić mięso biodrówki od kości, obsmażyć na patelni i dodać do kapusty razem z ogonem, dalej dusić, aż mięso będzie miękkie. Suszone grzyby namoczyć w ochłodzonej przegotowanej wodzie, gdy zmiękną ugotować. Grzyby lekko pokroić i dodać do kapusty. Kapustę polać wywarem z grzybów. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, obsmażyć i dodać do kapusty, dusić. Śliwki suszone pokroić w paski. Gdy mięso jest miękkie wyjąć z kapusty, oddzielić od kości, pokroić w grubą kostkę i ponownie dusić z kapustą. Dodać wino i przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać. Zrobić złotą zasmażkę cebulową, połączyć z kapustą. Całość dokładnie wymieszać. Podgrzewać umiarkowanie po kilkanaście minut w przeciągu dnia.
Do bigosu można dodawać różne mięsa gotowane i podsmażone

 


3.9
Oceń
(7 głosów)

 

Bigos polski - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł