Bigos polski - zdjęcia, foto - 5 zdjęć
Bigos polski
Składniki:
2 kg kiszonej kapusty;
25 dkg biodrówki;
1 świński ogon;
2 laski kiełbasy zwyczajnej;
3 garście grzybów suszonych;
1/2 paczki śliwek suszonych bez pestek;
5 dkg koncentratu pomidorowego;
1 cebula;
1 łyżka smalcu;
kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego;
sól, pieprz do smaku;
½ szklanki wina czerwonego wytrawnego.
Sposób przygotowania:
Wybrać mocno ukiszoną i dobrze kwaśną kapustę. Pokroić ją, włożyć do garnka, zalać małą ilością wody, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Gotować 40’. Odkroić mięso biodrówki od kości, obsmażyć na patelni i dodać do kapusty razem z ogonem, dalej dusić, aż mięso będzie miękkie. Suszone grzyby namoczyć w ochłodzonej przegotowanej wodzie, gdy zmiękną ugotować. Grzyby lekko pokroić i dodać do kapusty. Kapustę polać wywarem z grzybów. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, obsmażyć i dodać do kapusty, dusić. Śliwki suszone pokroić w paski. Gdy mięso jest miękkie wyjąć z kapusty, oddzielić od kości, pokroić w grubą kostkę i ponownie dusić z kapustą. Dodać wino i przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać. Zrobić złotą zasmażkę cebulową, połączyć z kapustą. Całość dokładnie wymieszać. Podgrzewać umiarkowanie po kilkanaście minut w przeciągu dnia.
Do bigosu można dodawać różne mięsa gotowane i podsmażone
Autor tekstu: Marek Dębicki