Bigos staropolski zwany hultajskim (bez mięsa)


Bigos staropolski zwany hultajskim (bez mięsa)

Składniki(8-10 porcji):
1 l rosołu lub wywaru, w którym gotowała się szynka lib biała kiełbasa;
1 kg odciśniętej z nadmiaru soku z kwaszonej kapusty;
50 dag posiekanej białej kapusty;
2 łyżki domowego, czystego smalcu;
2 cebule;
1/2 szklanki mader lub szklanka czerwonego, wytrawnego wina;
gałązka cząbru;
liść laurowy;
sól;
pieprz;
ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego;

Sposób przygotowania:
1).Posiekaną białą kapustę lekko oprószamy solą, ugniatamy, zalewamy na 10 minut wrzątkiem, odsączamy na sicie. Kapustę kwaszoną, gdy trzeba rozdrabniamy, cebulę siekamy.
2).Na łyżce rozgrzanego smalcu zasmażamy cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy odsączoną białą kapustę, całość zasmażamy przez 2 minuty, często mieszając. Dodajemy kapustę kwaszoną, zasmażamy razem przez 2 minuty, całość zalewamy rosołem, stawiamy na małym ogniu, dodajemy gałązkę cząbru, gotujemy w odkrytym naczyniu, często mieszając.
3).Wymieszany, przyprawiony bigos (cząber usuwamy) prużymy na niewielkim ogniu przez godzinę,, a nawet nieco dłużej. Pod koniec gotowania dodajemy maderę lub wino, gdy trzeba jeszcze raz doprawiamy. Przykryty odstawiamy w ciepłe miejsce.
4).Przed podaniem podgrzewamy w naczyniu z grubym dnem, uważając, aby się nie przypalił.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Bigos staropolski zwany hultajskim (bez mięsa) - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł