Biszkopt owocowy ze śmietanką


Biszkopt owocowy ze śmietanką

Składniki(12 porcji):
3 jajka;
szklanka cukru pudru;
szklanka mąki tortowej;
łyżka oliwy lub oleju;
łyżeczka octu;
łyżeczka proszku do pieczenia;
sezonowe, miękkie owoce;
szklanka śmietany;
tłuszcz do wysmarowania formy;
tarta bułka do posypania formy;
cukier puder do posypania ciasta;

Sposób przygotowania:
1).Białka z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę (mikserem), dodajemy (po jednym) żółtka, cały czas ubijając. Gdy masa stanie się jednolita i puszysta, dodajemy lejąc strumyczkiem oliwę i ocet, ubijamy nadal przez 2 minuty. Dodajemy siejąc przez sito mąkę z proszkiem i nadal ubijamy.
2).Jednolite pulchne ciasto przekładamy do przygotowanej średniej wielkości tortownicy, wstawiamy do nagrzanego, nie gorącego piekarnika, pieczemy w temperaturze 160 C przez 40 minut lub nieco dłużej.
3).Wyjmujemy, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od brzegów formy. Wychłodzone ciasto kroimy w poprzek na 2 części, na dolnym krążku układamy owoce, na nie łyżeczką lejemy gęstą zwykłą śmietanę, przykrywamy drugim krążkiem, nakrywamy talerzem, odwracamy (spód będzie na wierzchu) i przez 60 minut (nie dłużej) schładzamy - najlepiej na dolnej półce w lodówce.
4).Podajemy posypane cukrem pudrem, pokrojone w zgrabne trójkąty, jak tort. Znakomite i soczyste ciasto należy skonsumować na przysłowiowym jednym posiedzeniu.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Biszkopt owocowy ze śmietanką - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł