Biszkopt z kremem chałwowym


Produkty:
-3/4 szklanki cukru
-2/3 szklanki mąki pszennej
-6 jajek
-8 łyżek mąki ziemniaczanej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-tłuszcz do formy
Na masę:
-po 20 dag masła i chałwy
-10 dag rodzynek
-10 dag posiekanych orzechów włoskich
-25 ml rumu
-4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody. Ubijając stopniowo dodawać cukier. Do masy żółtkowej wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszać z pianą z białek. Tortownicę wysmarować tłuszczem. Wlać przygotowane ciasto. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać pokruszoną chałwę, rum, sparzone i osączone rodzynki oraz orzechy, dobrze wymieszać. Ostudzone biszkopty przekroić na dwa krążki i przełożyć kremem.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Biszkopt z kremem chałwowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł