Biszkopt z makiem


Biszkopt z makiem

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Biszkopt)
4 jaja;
niepełna szklanka cukru;
szklanka mąki;
płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
CZĘŚĆ II (Masa)
30 dag maku;
szklanka cukru;
kostka margaryny;
3 jaja;
olejek migdałowy lub rodzynki;
orzechy;
migdały;
polewa kakaowa i wiórki kokosowe;

Sposób przygotowania:
1).Jaja ubijać z cukrem, aż wstanie masa o konsystencji gęstej śmietany, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, wylać do tortownicy i upiec.
2).Mak sparzyć i przekręcić przez maszynkę do mięsa 3 razy. Wymieszać z jajami. Margarynę zagotować z cukrem, dodać mak, przygotować chwilę, dodać olejek lub bakalie.
3).Biszkopt przekroić na 2 blaty i każdy nasączyć (osłodzoną mocną herbatą z kieliszkiem alkoholu). Na jeden nałożyć połowę masy, przykryć drugim krążkiem biszkoptu, wyłożyć pozostała masę, rozsmarować.
4).Polać polewą kakaową, posypać wiórkami kokosowymi.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Biszkopt z makiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł