Boleń zapiekany

/ 2 komentarzy

Kulinaria :

Boleń zapiekany, w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć warstwę pokrojonej cebuli wymieszanej z solą pieprzem i ziołami (tymianek, estragon lub majeranek). Na niej układać kawałki ryby posolone i poprószone mąką. Do cebuli można dodać pokrojone pomidory, lub przyrządzić sos z przecieru pomidorowego i bulionu. Rybę obłożyć plasterkami cytryny i posypać wiórkami zmrożonego masła. Całość zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku 1/2 godziny. Smacznego :)

Boleń w sosie warzywnym, na tarce do buraków zetrzeć marchewkę, pietruszkę, selera, dodać pokrojoną cebulę, pora i pomidora, udusić z masłem. Rybę panierowana w mące smażyć na złocisty kolor. Rybę włożyć do warzyw, dodać bulionu i dusić przez 10 min. Dodać kwaśnej śmietany, posolić i popieprzyć do smaku, dusić jeszcze przez kilka minut. Można dodać tarkowany ostry ser np. parmezan. Smacznego :)

Boleń faszerowany, rybę oskrobać, odciąć głowę i wypatroszyć bez rozcinania brzucha, odciąć płetwy nie naruszając skóry. Pokroić w dzwonka, następnie ściągnąć z nich skórę. Powyjmować z mięsa ości, przepuścić przez maszynkę, dodać rozmoczoną w mleku bułkę, podduszoną drobno pokrajaną cebulę i marchewkę. Całość wymieszać na jednolitą masę, dodać soli i pieprzu, napełnić nią skórę. Tak przygotowane dzwonka gotować w osolonej wodzie na małym ogniu. Smacznego :)

 


5
Oceń
(4 głosów)

 

Boleń zapiekany - opinie i komentarze

kamil11269kamil11269
0
***** (2012-12-08 15:20)
Teufel1991Teufel1991
0
5 (2013-05-25 16:48)

skomentuj ten artykuł