Bolkowy leszcz w zalewie octowej

/ 2 komentarzy

Składniki:
woda, 6 szklanek
ocet 10%, 3/4 szklanki
cukier, 5 łyżeczek
ziele angielskie, kilka ziarenek
listek laurowy, około 3 sztuk
cebula, 1 duża
leszcz 3 sztuki
mąka, do panierki
smalec, do smażenia ryby
pieprz, do smaku
sól, do smaku

Przygotowanie:
Rybę obrać i wypatroszyć, dobrze wypłukać i pokroić w dzwonka. Oprószyć solą i pieprzem i odstawić na 2 godzinki w chłodne miejsce.
Przygotowaną rybkę oprószyć w mące i smażyć na smalcu (uwaga aby nie przypalić mąki gdyż rybka potem będzie gorzka).
Wodę z octem, pokrojoną w piórka cebulką i przyprawami zagotować przez około 10 minut.
Gorącą usmażoną rybkę włożyć do słoików i zalać gorącą zalewą.
Po kilka dniach rybka jest gotowa do jedzenia.
SMACZNEGO :)

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Bolkowy leszcz w zalewie octowej - opinie i komentarze

CACYCACY
0
Kosztowałem na czwartkowych spotkaniach, palce lizać (2014-06-05 07:23)
jerzy36jerzy36
0
Pyszna zakąska :) (2014-06-05 18:45)

skomentuj ten artykuł