Zaloguj się do konta

borowikowa z łazankami

-kilkanaście suszonych grzybów
-1 łyżka masła
-1 cebula
-1 kostka bulionu warzywnego
-2 łyżki śmietany
-1 łyżka soku z cytryny
-1/2 łyżeczki majeranku
-1 listek laurowy
-kilka ziarenek ziela angielskiego
-sól, pieprz
-cukier
Grzyby zalać ciepłą przegotowaną wodą i odstawić na noc, aby namokły. Do garnka włożyć pokrojone na paski grzyby, wlać wodę, w której się moczyły, dodać kostkę bulionu warzywnego, gotować do miękkości około godziny. W trakcie gotowania dodać uduszoną na maśle drobno pokrojoną cebulę (co nie jest zalecane, jeśli chcemy uzyskać czystą zupę wigilijną). Przyprawić solą, pieprzem, zahartować śmietanę i wlać do zupy po odstawieniu jej z ognia lub zostawić w postaci czystego bulionu. Można dodać łyżkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Podawać z łazankami. Zupę z suszonych borowików uzyskuje się z uduszonych na maśle grzybów z dodatkiem cebuli, po wymieszaniu z nim bulionem i śmietaną. Łazanki należy ugotować osobno, ale do zupy, jeśli ma być zawiesista, można dodać odrobinę wody, w której gotowały się łazanki.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…