Bożonarodzeniowa Strucla bakaliowa nadziewana marcepanem


Składniki:
3 szk. mąki pszennej
1 kostka masła
pół szk. cukru
pół szk. mleka
1 torebka cukru waniliowego
5 dag drożdży
2 łyżki likieru pomarańczowego
15 dag suszonych owoców
10 dag orzechów
20 dag masy marcepanowej
cukier puder
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru. Dodaj łyżkę mąki i wlej tyle mleka, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw na 20min. do wyrośnięcia.
Orzechy i owoce drobno pokrój. Mleko podgrzej. Stop masło. Resztę mąki wymieszaj z pozostałym cukrem i mlekiem. Dodaj zaczyn i cukier waniliowy. Wyrób ciasto. Pod koniec dodaj masło, likier i bakalie.
Przykryj, odstaw na godzinkę w ciepłe miejsce.
Marcepan pokrój w paski. Wyrośnięte ciasto zagnieć. Rozwałkuj na owalny placek. Na środku połóż wzdłuż marcepan. Luźno zwiń ciasto. Struclę przenieś do podłożonej blachy. Piecz 50min w 200*C. Posyp cukrem pudrem. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Bożonarodzeniowa Strucla bakaliowa nadziewana marcepanem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł