Zaloguj się do konta

Brudet po istrańsku

Brudet po istrańsku

Składniki :

1 – 2 kg ryby (różne rodzaje)
4 dl białego wina wytrawnego
1 dl oleju
5 ząbków czosnku
1 cebula
1 łyżeczka mąki
6 ziaren pieprzu
6 oliwek
15 ziaren borownicy
trochę rozmarynu
1 łyżka kaparów
1,5 pomidora – koncentrat
trochę natki pietruszki
2 cytryny
trochę octu

Rybę dobrze oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki ; obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju. Po usmażeniu ryby olej przecedzić, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać czosnek, mąkę a do przygotowanej zasmażki dolać białego wytrawnego wina, sok z cytryny i wodę. Gdy zupa zakipi, dodać przyprawy i zalać nią rybę. Wszystko gotować jeszcze pół godziny. Przed zakończeniem gotowania dodać oliwki i natkę pietruszki, gdy zaś potrawa będzie gotowa, wrzucić kawałeczek cytryny.

Smacznego :)

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej