Bryndzylki góralskie pierogi


Składniki:
Ciasto:
1kg ziemniaków
ok. 1 szklanki mąki
żółtko
łyżka oleju
Farsz:
30 dag bryndzy
10 dag starego oscypka
2-3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
jajko
sol
pieprz
Przygotowanie:
Przyrządzić farsz: Ziemniaki ugotowane w mundurkach wystudzić, obrać i zemleć wraz z bryndzą. Dodać starty oscypek i jajko, wymieszać, doprawić farsz solą i pieprzem, starannie wyrobić. Przygotować ciasto. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z żółtkiem i powoli dosypując mąkę, zagnieść gładkie ciasto. Następnie posypując mąką, utoczyć z niego wałek i odcinać z niego niezbyt grube kawałki. Rozpłaszczać je w dłoni, nakładać na placuszki, farsz, sklejać brzegi ciasta i układać półokrągłe bryndzylki na posmarowanej tłuszczem blasze. Upiec je w gorącym piekarniku rozgrzanym do 190*C na jasnozłoty kolor. Podawać na gorąco lub zimno. Smacznego

 


3.2
Oceń
(9 głosów)

 

Bryndzylki góralskie pierogi - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł