Biszkopt Brzdąc


Brzdąc

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Biszkopt)
4 jaja;
po pół szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej;
szklanka cukru;
łyżeczka proszku do pieczenia;
CZĘŚĆ II (Krem)
2 jaja;
łyżka mąki ziemniaczanej;
po 3/4 szklanki mleka i cukru;
pół kostki masła lub margaryny;
2 łyżki kakao;
kieliszek wódki;

Sposób przygotowania:
1).Ubić na sztywno białka, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dołożyć żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać.
2).Wyłożyć ciasto do okrągłej tortownicy lub prodiża i piec 30 minut. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki. Żółtka, cukier, mąkę, oraz mleko dokładnie wymieszać i cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu.
3).Kiedy masa zagotuje się i zgęstnieje, przykryć ją i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie utrzeć masło z kakao i stopniowo dodawać wystudzoną masę. Na końcu delikatnie mieszając - dodać 2 białka ubite na sztywną pianę.
4).Krążki biszkoptu nasączyć osłodzoną mocną herbatą z wódką i przełożyć kremem, pozostawić trochę masy do posmarowania wierzchu i boków ciasta.
5).Torcik ładnie wygląda posypany startą czekoladą i wiórkami kokosowymi, a z boków posiekanymi orzechami lub migdałami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


2
Oceń
(11 głosów)

 

Biszkopt Brzdąc - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł