Brzuszki dorsza po mojemu.
stanisław kutyła (groniar)
2021-03-19
Po roku zabezpieczeń i uważania dopadło i moją rodzinę nie mnie bezpośrednio ale mam kwarantannę i muszę siedzieć przynajmniej dwa tygodnie w domu i się meldować .W okresie epidemii korono wirusa dla nas wędkarzy to chyba największa kara. Przynajmniej ja z Synem kilka razy byśmy zapolowali na miętusa. Ale cóż dla dobra Rodziny i Ludzi trzeba siedzieć i jakoś sobie radzić. Pogoda piękna słoneczna. Dziś piątek Rodzina w domku bo kwarantanna a Żona chora .Wyjść nie można ,zakupy zrobili Koledzy z pracy. No cóż żyć trzeba. A jak żyć to i jeść. Dzisiaj na obiadzik zrobię brzuszki dorsza po mojemu. Będzie to ryba w papilotach z warzywami , z piekarnika. Do tego będą ziemniaki i marchewka tarta z jabłkiem. A jak to zrobię wszystko opiszę i zrobię zdjęcia. Więc zaczynajmy:
Rybę rozmrażam i płuczę. Filet osuszam na ręcznikach papierowych lekko solę i pieprzę. Odstawiam do lodówki
Obieram kilka ziemniaków .
Obieram marchewkę szt -3
Obieram pietruszkę szt-1- małą
Obieram cebulę średnia szt-1
Obieram czosnek ząbek szt-1
Obieram jabłko-szt-1
Trochę papryki
Potrzeba łyżka masła.
Sól.
Pieprz
Folia aluminiowa 3 x 50 cm
Wykonanie:
Rybę kładziemy na folię wcześniej smaruję masłem i kładę talarki cebulki. Na rybę kładę posiekaną marchewkę i pietruszkę oraz czosnek i cebulę na to kładę drugi filet który smaruję masłem i kładę talarki cebuli. Wszystko razem szczelnie zakręcam. Wkładam do piekarnika i duszę około 20 -30 minut. Uwaga nie przekręcamy by się nie wylał sos powstały podczas pieczenia. Między czasie gotuję ziemniaki i surówkę z marchewki i jabłka oraz przygotowuję naczynia. Na talerz wykładam rybki i ziemniaki oraz surówkę. Smacznego .