Chałwowiec


Składniki:
1/2kg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
kostka margaryny
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
1-2 łyżki śmietany
łyżeczka mąki ziemniaczanej
5 białek
30 dag masła
20 dag chałwy
słoik powiedeł
1 szklanka sezamu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół, rozwałkowujemy. Jeden placek wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Smarujemy powidłami. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na powidła. Pieczemy ok 50 minut w 180*C. Studzimy.
Sezam podsmażamy na 1/3 roztopionego masła. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miód, mieszamy, aż się rozpuszczą. Smarujemy drugi placek. Pieczemy ok 50 min w temp. 180*C.
Masa: resztę masła o temperaturze pokojowej ucieramy na puch, stopniowo dodając pokruszona chałwę. Smarujemy placek z bezą i przykrywamy plackiem z sezamem. Lekko dociskamy.

 


1.8
Oceń
(5 głosów)

 

Chałwowiec - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł