Chipsy rybne Celinki

/ 4 zdjęć



CHIPSY RYBNE CELINKI
Tak, to trzeba zobaczyć na własne oczy aby docenić wkład pracy włożony w przygotowanie, w sumie wydawało by się wydawało dość prostej potrawy, a także osobiście skosztować tego dania, a by docenić jego walory. Jest to przepis dla cierpliwych, a zarazem wytrawnych smakoszy. Przystępując do opisu potrawy można spokojnie sposób przygotowania rozpocząć stwierdzeniem „Cudze chwalicie, swego nie znacie”. Nieodpartą zaletą tak przygotowanej rybki jest to, że spokojne może być podawana dla dzieci (brak ości).
Składniki:
- drobna płoć, krąp – wg uznania;
- olej do smażenia;
- sól;
- mąka
Sposób przygotowania:
Drobną płoć, krąpiki dokładnie skrobiemy, sprawiamy, odgławiamy i płuczemy pod zimną wodą. Po wypłukaniu wkładamy do naczynia z lekko osoloną wodą. Poszczególne tuszki filetujemy, szczegółną uwagę zwracamy na usunięcie (wycięcie) wszystkich płetw wraz z ośćmi z tuszek. Tuszki osączamy, obtaczamy w mące, smażymy na głębokim oleju. Serwujemy jako przekąskę z zimnym piwem.

 


3.3
Oceń
(14 głosów)

 

Chipsy rybne Celinki - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł