:Chlebowe kulki z piekarnika..
Krzysztof Konieczka (krzycho87)
2017-06-20
To jest drugi sezon jak używam chlebowych kulek jako przynęty. To znakomita przynęta na wszelkiego rodzaju ryby spokojnego żeru. Są proste w przygotowaniu. Tak naprawdę potrzebne są tylko dwa składniki: chleb i woda. Można przygotować kuleczki w dwóch rodzajach, tonące i pływające.
Przygotowanie: z dwóch kromek chleba wydzieramy miąższ, moczymy rękę i ugniatamy robiąc ciasto, nie możemy go przemoczyć. Z powstałego ciasta robimy kulki jakiej wielkości chcemy. Oczywiście ciasto można wzbogacić o różnego rodzaju dodatki, aromaty lub barwniki. Ja sam preferuje dodanie ząbka czosnku lub miodu. Te pierwsze znakomicie sprawdzają się na leszcze i płocie, natomiast drugie na lina, karasia i karpia. Następnie ciastowe kuleczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Czas pieczenia zależy od tego który wariant kulek chcemy uzyskać. Jeśli chcemy aby były to kulki tonące pieczemy je 5-6 min, tak aby spiekły się tylko na wierzchu a w środku były wilgotne. Jeśli chcemy uzyskać kulki pływające zostawiamy je w piekarniku 12-15 min w zależności od wielkości kulek. Trzeba uważać aby nie przesadzić. Przesadzimy to zrobią się bardzo chrypiące i będzie problem z założeniem na włos.
Gotowe kulki są dość twarde i elastyczne, świetnie nadają się do metody jak i bezpośrednio na hak. Są bardzo wytrzymałe. Przygotowanie trwa jedyne 15 min. Jedyny minus to przydatność, po dwóch trzech dniach robią się nieświeże.Więc najlepiej jest przygotować je dzień przed wędkowaniem.
Gorąco polecam.