Chłopskie jadło na jesienne wędkowanie

/ 1 komentarzy / 5 zdjęć


Chłopskie jadło
Nie ukrywam, że poprzedni artykuł „koniec lata” wzbudził we mnie sporo emocji, dlatego postanowiłem sobie trochę ulżyć i przygotować małe co nieco z myślą o chłodnych wieczorach nad wodą. Zbliża się szybkimi krokami jesień i dotychczasowe kanapki i chłodzące napoje powoli trzeba odstawiać z myślą o zabieraniu z sobą termosu z gorącą kawą lub herbatą. A co zamiast kanapki? Otóż zdecydowanie coś prostego, pożywnego i ciepłego. Rozwiązaniem takim może być tzw. chłopskie jadło, gorący kociołek, itp. Ideą tego dania jest prostota przygotowania, dość duża wartość energetyczna i możliwość podgrzania nad wodą na małych kocherku lub nawet na mini ognisku, zmontowanym z kilku suchych patyków. Oczywiście niezbędna będzie jakaś menażka lub wysłużony garnek, którego nie będzie szkoda okopcić na ogniu. Wracajmy jednak do przepisu.
Składniki:
• 2 kiełbasy zwyczajne;
• kawałek wędzonki wiejskiej;
• 2 cebule;
• 2 pomidory lub pomidory w puszce z Biedronki ;
• 3 duże ziemniaki;
• 1 papryka czerwona;
• 3 ząbki czosnku;
• ½ kg kapusty kiszonej mocno kwaśnej;
• mała puszka przecieru pomidorowego
• sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, bazylia, papryka ostra, olej do podsmażania.

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować z lekka. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Wsypać do dużego garnka i wymieszać. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Kiełbasę pokroić w półksiężyce lub grubą kostkę. Cebulę obrać , przekroić na pół i pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na gorącym oleju i dodać do garnka. Paprykę pokroić w plasterki, czosnek posiekać i rozetrzeć z solą, pomidory sparzyć, zdjąć skórkę a całość lekko podsmażyć na oleju z papryką, dodać do garnka. Do litrowej miski wlać ½ litra wody, trzy łyżki oleju, wsypać pozostałe zioła i przyprawy, dokładnie wymieszać. Zalać miksturą przygotowane w garnku danie i dusić do miękości ziemniaków. Pod koniec duszenia zaprawić lekko przecierem pomidorowym.
Do przewożenia dania z powodzeniem można wykorzystać opakowanie po kapuście kiszonej. Chwila przerwy w wędkowaniu i ciepły posiłek z pewnością podniesie morale i da motywację do dalszego wędkowania.

 


4.1
Oceń
(16 głosów)

 

Chłopskie jadło na jesienne wędkowanie - opinie i komentarze

pstrag222pstrag222
0
Przepis znakomity i napewno go wypróbuje już jutro na nocnej wyprawie za sandalem. Zostawiam 5 i pzdr. Pstrag222 (2011-09-06 18:18)

skomentuj ten artykuł