Choinki z migdałami


CIASTO
-150 g miękkiego masła
-125 g cukru
-200 g mąki
-150 g zmielonych migdałów
-po 1/4 zmielonego cynamonu i goździków
DEKORACJA
-200 g cukru pudru
-1/2 białka
-50 g płatków migdałowych
-2 łyżki perełek cukrowych
Masło utrzeć z cukrem.Mąkę wymieszać z migdałami i przyprawami,dodać do masła,wyrobić.Ciasto przykryć i chłodzić 60 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180stC.Ciasto rozwałkować i wykroić choinki(mi wychodzi ok.20 sztuk). Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem,i piec ok 15 minut,wyjąć z pieca i wystudzić.
Cukier puder utrzeć z białkiem.
2-3 łyżki lukru wlać do woreczka foliowego.Pozostałym lukrem polać ciastka,posypać płatkami migdałowymi i odstawić ,aby lukier wysechł.W woreczku wyciąć niewielką dziurkę,na choinki wycisnąć paseczki lukru.Perełki cukrowe zemleć i posypać ciasteczka.Ładnie wyglądają i są pyszne.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Choinki z migdałami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł