Chrupiąca ryba z warzywami


350g filetów z halibuta lub karpia
1 łyżka soku z cytryny
75g mąki pszennej
75g mąki ziemniaczanej
1 czerwona papryka
3 dymki
125g strączków groszku cukrowego
2 łyżki oleju
150g kiełków fasoli mung
3 łyżki oleju sojowego
olej do głębokiego smażenia
sól/pieprz




sposób przyrządzenia:filety pokroic w kostkę ,skropic sokiem z cytryny,posypać solą i pieprzem.Przygotowac tempurę:połączyc obydwie mąkii ciągle mieszając,stopniowo wlewać 200ml zimnej wody.Mieszać aż ciasto będzie gładkie i posolić.Paprykę pokroić na paski,cebulki na plasterki,strączki groszku na połówki.W woku rozgrzać 2 łyżki oleju,włożyc paprykę i smażyc przez 2 minuty,dodac groszek,oraz dymkę i ciągle mieszając ,smażyc przez 2 minuty.Dodac kiełki fasoli,smażyc przez minutę.Polac sosem sojowym i wymieszać.Rozgrzać olej do głębokiego smażenia.Kostki ryby kolejno zanurzac w cieście i smażyc porcjami w gorącym oleju.Osączyc z tłuszczu na papierowym ręczniku.Warzywa ułożyć na talerzach,na wierzchu ułożyc rybę i zaraz podawać

 


3.3
Oceń
(3 głosów)

 

Chrupiąca ryba z warzywami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł