Chrupiące paszteciki


Składniki:
25 dag mielonego mięsa
2 ziemniaki
cebula
jajko
2 łyżki natki
60 ml bulionu
1/4 łyżeczki musztardy angielskiej
łyżeczka chrzanu
Ciasto:
35 dag mąki
1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
12 dag masła
sól
pieprz
Przygotowanie:
Palcami wyrób mąkę z masłem i gorczycą. Gdy powstanie kruszonka, dodaj 4-5 łyżek wody i zagnieć. Zawiń w folię, włóż na godzinę do lodówki.
Ziemniaki obierz i drobno pokrój. Posiekaj cebulę i natkę. Składniki dodaj do miesa i dobrze wymieszaj. Wlej bulionu, przypraw chrzanem, solą, pieprzem i gorczycą. Jeszcze raz wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na grubość 3mm. Filiżanką wycinaj okrągłe placuszki. Na cieście rozkładaj farsz, brzegi posmaruj resztą jajka. Piecz 10min. w 200*C. Zmniejsz do 180*C i piecz jeszcze 20 minut. Smacznego.

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Chrupiące paszteciki - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł