Zaloguj się do konta

Ciasta jako przynęta.

Ciasta jako przynęta.
Zrobienie dobrego ciasta jest sztuką. I nie chodzi tylko o konsystencję- dochodzi do tego barwa, odpowiedni zapach, smak oraz odporność na wysychanie. Jest grupa ciast pochodzenia typowo roślinnego jak np. ciasto z płatków owsianych- surowe płatki zalewamy wrzątkiem na sicie, czynność należy powtórzyć w przypadku gdy nie są dostatecznie miękkie następnie po wystudzeniu mieszamy w odpowiedniej proporcji z płatkami suchymi, wyrabiamy do odpowiedniej konsystencji. Do wrzątku do zalania możemy dodać atraktor jaki nam odpowiada. Ciasto możemy sporządzić również z kaszki manny- zagotować pół szklanki wody, dodać łyżeczkę oleju- ewentualnie barwnik, atraktor a następnie na wrzątek wsypać pół szklanki kaszki manny stale mieszając- po wystygnięciu wyrobić na masę jaka będzie nam odpowiadała, w przypadku gdy jest za miękka dosypać surowej kaszki- utwardzi nasze ciasto. Ciasto możemy zrobić również z kaszy jaglanej- szklankę kaszy ugotować do miękkości, rozetrzeć na sicie, wycisnąć płyn najlepiej w płóciennym woreczku przyciśniętym deską- po około 12 godzinach ciasto zgęstnieje do konsystencji dającej założyć się na haczyk. Pamiętajmy też o tym aby używać haczyków ze sprężynką przeznaczonych właśnie do ciasta- trzyma się jak przyklejone.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej