Ciasta wędkarskie-rodzaje i przygotowanie

/ 4 komentarzy

Ciasta wędkarskie - Pod pojęciem ,,ciasto" należy rozumieć wszelkiego rodzaju masy robione z produktów mącznych i drobnych kasz (kasza manna, kasza kukurydziana itp.). Gotowany ziemniak oraz miękisz bułki są również wykorzystywane do przygotowania ciast. Należy przy tym pamiętać, że twarde ciasto jest mało skuteczne. Ciasto jako przynęta najbardziej łowna na wszystkie ryby karpiowate, powinno posiadać miękką konsystencję , lecz jednocześnie nie powinno spadać z haczyka przy zarzucaniu lub zetknięciu z wodą. Ze względu na swoją miękką konsystencję, nie nadaje się ono do wędkowania odległościowego, związanego z dalekimi wyrzutami. Dobrze przygotowane ciasto powinno rozmywać się w wodzie, a wielkość kulki ciasta, zakładanej na haczyk będzie sciśle zależeć od szybkości prądu: od kulki wielkości orzecha laskowego- przy silniejszym prądzie, do kuleczki wielkości ziarna pszenicy- przy wodzie stojącej . Wędkarze łowiący na ciasto posiadają najczęściej swoje własne, najbardziej skuteczne przepisy. Jest ich zatem tyle co łowiących na ciasto i mijało by się z celem wymieniać je wszystkie. Przygotowując tego typu przynętę należy uwzględnić gust i upodobania smakowe ryb, które zamierza się łowić i tak np.
- płoć lubi cukier, pokarm lekko tłusty i lekko strawny oraz substancje zapachowe, takie jak anyż, nostrzyk, czosnek itp.
- karp lubi słodycze w związku z czym do przynęt dla niego przygotowanych , nie omieszkujemy dodać cukru, miodu, melasy itp.
- leszcz bierze na każde ciasto
- brzana jest wielkim amatorem serów twardych i topionych, zwłaszcza dobrze dojrzałych
- ukleja uwielbia ciasta bardzo miękkie. Wszystkie ciasta płociowe mogą być stosowane na ukleję
Raz sporządzone ciasto może być przechowywane kilka dni . W tym celu należy je zawinąć w kawałek czystego płótna, zwilżonego olejem jadalnym i włożyć do szczelnie zamkniętego pudełka. Codziennie ugniatać, a po stwierdzeniu, że zaczyna wysychać należy dodać do niego kilka kropel oleju jadalnego.
Przepisy ciast na poszczególne ryby, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.

BRZANA:
Przepis 1- W równych częściach mielone ziarna konopi i namoczony, wyciśnięty miękisz bułki. Składniki dokładnie wymieszać i zagnieść, dodając miod jako środka wiążącego. Tak przygotowane ciasto jest także doskonałą przynętą na karpia.
Przepis 2- Wyrobić ciasto z równych części sera topionego i utartego sera twardego, dodając niewielką ilość mączki ziemniaczanej i kilka kropel oleju konopnego.
Przepis 3- Gorący, gotowany ziemniak dokładnie ugnieść z równą ilością dobrze dojrzałego sera camembert lub rozpuszczonego na ogniu sera topionego.
Przepis 4- Zagnieść ciasto z utartego twardego sera, z dodatkiem żółtka i odrobiną oleju konopnego.
Przepis 5- 4 łyżki dobrze dojrzałego sera camembert lub brie, dokładnie ugnieść z utartym twardym serem, z dodatkiem małej ilości mąki . Tuż przed nałożeniem na haczyk do kulki z tak wykonanego ciasta, wcisnąć kilka białych robaków.

KARP
Przepis 6-najprostszy- Ugnieść świeży piernik z dodatkiem miodu i łyżeczką cukru pudru.
Przepis 7- Zagotować trochę wody. Zdjąć z ognia i wsypać odrobinę szafranu, dwie łyżki stołowe mąki kukurydzianej i trochę cukru pudru . Całość dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, jeśli ciasto okaże się za rzadkie, dodać mąki kukurydzianej.
Przepis 8- Ugnieść miękisz, ze świeżej bułki z dodatkiem białego sera, jednej łyżeczki zmielonych ziaren konopi i jednej łyżeczki miodu.
Przepis 9- Ugnieść obrane, gotowane ziemniaki, dodając jedno żółtko, łyżkę stołową cukru pudru i łyżkę stołową mąki kukurydzianej. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki kukurydzianej.

LESZCZ
Przepis 10- Dokładnie utrzeć kilka ząbków surowego czosnku, dodając mąki pszennej i dokładnie wyrobić.
Przepis 11- Ugnieść miękisz ze świeżej bułki , dodając jedną łyżkę stołową zielonego anyżu, jedną łyżkę cukru pudru i trochę oleju jadalnego jako środka wiążącego .
Przepis 12- Ugnieść kawałek świeżej bułki wraz ze skórką dodają esencji terpentyny.

LIN
Przepis 13- Wsypać do naczynia dwie-trzy łyżki stołowe mąki pszennej, jedną łyżeczkę mąki kukurydzianej i jedną łyżeczkę cukru. Dodać trochę świeżej krwi. Dokładnie wymieszać.
Przepis 14- Wsypać do naczynia w jednakowych ilościach, puree ziemniaczane, mąkę żytnią i puree z bobu. Dodać środek wiążący, składający się z cukru i miodu. Dokładnie wymieszać.
Przepis 15- Ugnieść miękisze ze świeżej bułkiz dodatkiem smoły farmaceutycznej i cukru pudru.

PŁOĆ, WZDRĘGA
Przepis 16- Do czystego naczynia wsypać białą mąkę pszenną i wlać trochę wody. Dobrze wyrobić. To ciasto może być stosowane bez żądnych dodatków. Można też do niego dodać łyżeczkę cukru pudru, lub środek zapachowy np. anyż, 1-2 ząbki roztartego czosnku.
Przepis 17- na kawałek czystego płótna wyłożyć miękisz ze świeżej bułki, całość umoczyć w ciepłej wodzie, po czym długo ugniatać przez płótno, Do tego ciasta można dodawać substancje zapachowe.
Przepis 18- Mąkę ziemniaczaną lub mąkę ryżową ugniatać z dodatkiem oleju jadalnego, najlepiej konopnego, aż do otrzymania jednolitej masy.
Przepis 19- Na kawałek czystego płótna wyłożyć miękisz zw świeżej bułki, taką samą ilością mielonego ziarna konopnego oraz wlać trochę oleju jadalnego, najlepiej konopnego. Całość umoczyć w w ciepłej wodzie i długo ugniatać przez płótno. To ciasto dość twarde, długo trzyma się na haczyku.
Przepis 20- Upiec w piekarniku dużego ziemniaka o żółtym miąższu. Po wyjęciu z piekarnika, szybko obrać ze skorki i ugniatać gorący ziemniak z dodatkiem jednego zółtka i jednej łyżeczki mączki ziemniaczanej.
Przepis 21- Ciasto tortowe lub inne, ugniatać z dodatkiem mleka, aż do otrzymania klejącej masy. Można dodać trochę cukru pudru.
Przepis 22- Dwie łyżeczki stołowe białej mąki pszennej, jedną łyżkę stołową cukru pudru, jedno żółtko i niewielką ilość oleju jadalnego, najlepiej konopnego, dokładnie ugnieść. Jeżeli ciasto jest za twarde, dodać trochę oleju.
Przepis 23- Piernik ugniatać z dodatkiem miodu, aż do otrzymania wymaganej konsystencji.

UKLEJA
Przepis 24- Na kawałek czystego płótna wyłożyć miękisz ze świeżego rogalika, umoczyć we wrzątku i dokładnie ugnieść przez płótno, po uprzednim dodaniu cukru pudru.
Przepis 25- Ugotować ziemniaki o żółtym miąższu i ugnieść je dodając jedno żółtko oraz jedną łyżkę stołową cukru pudru.
Przepis 26- Miękisz ze świeżej bułki dokładnie ugnieść w ręku, dodając dobrze dojrzałego sera camembert



 


4.7
Oceń
(23 głosów)

 

Ocena sprzętu (ocen: 1)

Ocena użytkowników:

Jakość:
(5)
Cena:
(4)
Użytkowanie:
(5)

Średnia ocena:

4.7



Ciasta wędkarskie-rodzaje i przygotowanie - opinie i komentarze

GraTeFul3GraTeFul3
0
A tak z ciekawości skąd to skopiowałeś ? (2012-07-17 09:45)
użytkownik95105użytkownik95105
0
Człowieku wyjaśnij mi skąd wiesz że to skopiowałem, jeżeli nie wiesz to się nie odzywaj a nie durne komentarze pięciolatka wypisujesz (2012-07-22 14:34)
patrykpotpatrykpot
0
kolego na pewno nie z produktów mącznych (2012-08-01 17:20)
użytkownik95105użytkownik95105
0
nie rozumiem (2012-08-06 11:48)

skomentuj ten artykuł