Ciasteczka migdałowe


Ciasteczka migdałowe

Składniki(25 porcji):
4 żółtka ugotowane na twardo;
kostka masła śmietankowego (25 dag);
żółtko;
szklanka cukru pudru;
szklanka + kopiasta łyżka mąki krupczatki;
skórka otarta z całej cytryny;
sok wyciśnięty z całej cytryny;
filiżanka drobno posikanych migdałów (wcześniej sparzonych i obranych z łupinek);
białko;

Sposób przygotowania:
1).Ugotowane żółtka przecieramy przez sito. Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier puder. Gdy składniki się połączą, dodajemy przetarte żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz surowe żółtko.
2).Skałdniki łączymy, sypiemy siejąc przez sito, mąkę, wyrabiamy ciasto (powinno być lekkie). Ukształtowaną kulę owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Wychłodzone, dzielimy na części, cienko rozwałkowujemy, wykrawamy zgrabne ciasteczka, układamy na suchej blaszce, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy posiekanymi migdałami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
3).Pieczemy w temperaturze 200 C przez 15-18 minut, aż ciastka się zrumienią. Przechowywane w blaszanej puszce, zachowają świeżość przez długi czas.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Ciasteczka migdałowe - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł