Ciastka z musli


Ciastka z musli

Składniki(12-16 porcji):
1,5 l wody;
2 łyżki oleju;
2 łyżeczki soli;
6 dag drożdży;
10 dag orzechów laskowych;
60 dag musli(tradycyjne);
10 dag rodzynek;
10 dag moreli;
10 dag suszonych śliwek lub żurawin;
50-70 dag mąki pszennej;

Sposób przygotowania:
1).Wymieszać ciepłą wodę z solą, po kolei dodawać: olej, drożdże, musli, oraz bakalie. Dodać na końcu w małej ilości mąkę.
2).Odsatawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.30 minut. Podzielić na 2 lub 3 części. Z każdej uformować wałek i pociąć go na 2 centymetrowe plastry.
3).Z każdego z nich ulepić ciastko. Wszystkie ułożyć na blaszkach posmarowanych tłuszczem. Odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
4).Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 220 C. Przechowywać w słoju lub puszce.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Ciastka z musli - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł