Ciasto biszkoptowe z musem bakaliowym


Ciasto biszkoptowe z musem bakaliowym

Składniki(12 porcji):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
4 jajka;
szklanka cukru pudru;
1/2 szklanki mąki tortowej;
budyń waniliowy;
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej;
łyżeczka proszku do pieczenia;
cukier waniliowy;
tłuszcz do wysmarowania formy;
tarta bułka do posypania formy;
cukier puder do posypania ciasta;
CZĘŚĆ II (Mus)
2 szklanki musu jabłkowego;
filiżanka rodzynek;
filiżanka drobno posiekanych daktyli;
2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ciasto)
1).Białka z cukrem ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy (po jednym) żółtka, cukier waniliowy. Gdy masa stanie się jednolita i puszysta, dodajemy siejąc przez sito, obie mąki, budyń i proszek, całość lekko mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), wylewamy do średniej wielkości tortownicy.
2).Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 160 C przez 30 minut lub nieco dłużej. Wyjmujemy, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od brzegów formy. Po wychłodzeniu w formie wyjmujemy i rozkrawamy na połowę.
CZĘŚĆ II (Mus)
Mus bakaliowy nakładamy równomiernie na połowę ciasta, przykrywamy drugą połową, lekko obciążamy i oprószamy cukrem pudrem i w miarę szybko podajemy. Ciasto nie nadaje się do przechowywania.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(8 głosów)

 

Ciasto biszkoptowe z musem bakaliowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł