Ciasto drożdżowe uniwersalne


Ciasto drożdżowe uniwersalne

Składniki(1 sztuka):
50 dag mąki tortowej;
pół szklanki cukru;
5 dag drożdży;
10 dag margaryny;
3 żółtka;
1,5 szklanki mleka;
rodzynki;
aromat;
szczypta soli;

Sposób przygotowania:
1).Mąkę podzielić na 2 części. W połowie szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko mocno podgrzać (ni gotować !!!), wymieszać z połową mąki i wyrośniętym rozczynem, pozostawić do wyrośnięcia. Do miski włożyć żółtka, wsypać sól, cukier i ubić trzepaczką, dodać roztopioną margarynę, aromat i ewentualnie rodzynki.
2).Połączyć obie części ciasta, wsypać resztę mąki i dobrze wyrobić. Jeżeli jest za rzadkie, dosypać mąki.

UWAGA !!! Z takiego ciasta można robić kluski na parze, placek drożdżowy, pączki, bułki z jagodami (lub innymi owocami !!!), strucle z makiem, serem lub jabłkami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(10 głosów)

 

Ciasto drożdżowe uniwersalne - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł