Ciasto - Gałąź


Ciasto - Gałąź

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
8 jaj;
8 łyżek cukru pudru;
12 dag orzechów włoskich;
łyżka masła;
łyżka tartej bułki;
szklanka konfitury truskawkowej;
CZĘŚĆ II (Krem)
25 dag masła;
jajo;
2 łyżki cukru pudru;
30 dag startej czekolady;
łyżka migdałów, orzechów lub wiórków kokosowych;

Sposób przygotowania:
1).Żółtka na biszkopt dobrze utrzeć z cukrem pudrem. Dodać zmielone orzechy, tartą bułkę i pianę ubitą z białek, wymieszać.
2).Wylać na płaską blachę wysmarowaną masłem i upiec. Po upieczeniu wyłożyć na placek konfiturę, od razu zwinąć go w rulon, podzielić na 3 części i ułożyć tak jak na zdjęciu. Zrobić krem.
3).Do naczynia ustawionego na garnku z gotującą się wodą wbić jajo i ubijać je (mikserem lub trzepaczka) z cukrem pudrem, a gdy zacznie gęstnieć dodać czekoladę, odstawić garnek z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Masło utrzeć z dodawaną po trochu wystudzoną masą czekoladową.
4).Pokryć ciasto kremem, zaznaczyć widelcem linie imitujące korę i oprószyć mielonymi migdałami lub orzechami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Ciasto - Gałąź - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł