Ciasto - Maślak


Ciasto - Maślak

Składniki(1 sztuka)
60 dag mąki;
6 dag drożdży;
niepełna szklanka mleka;
25 dag cukru;
3 żółtka;
15 dag margaryny;
20 dag masła;
2 torebki cukru waniliowego;
starta skórka z cytryny;
szczypta soli;

Sposób przygotowania:
1)Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, dodać trochę cukru i mąki, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do misy, wlać rozczyn, dodać czwartą część cukru, żółtka, miękką margarynę, sól, skórkę z cytryny i dobrze wyrobić ciasto (powinno odchodzić od ręki !!!).
2).Rozwałkowane wyłożyć na prostokątną blachę i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie równomiernie obłożyć kawałeczkami masła, posypać pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
3).Piekarnik nagrzać do temperatury 200 C, na dolną półkę, wstawić rondelek z gorącą wodą, a na górną wsunąć blachę z ciastem. Piec około 25 minut.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Ciasto - Maślak - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł