Ciasto na kulki z kaszy manny i ziemniaków


Ciasto na kulki z kaszy manny i ziemniaków

• Ugotowane zimne ziemniaki rozgniatamy tak by nie było w nich nie rozgniecionych kawałków( można to uczynić tłuczkiem do ziemniaków tylko 2 razy dłużej je po masakrować)

• Rozgniecione ziemniaki przekładamy do najlepiej rozgrzanego garnka z roztopioną niewielką ilością tłuszczu (najlepiej margaryna) i dodajemy niewielką ilość wody tak aby po rozmieszaniu uzyskać konsystencję gęstej śmietany

• Kiedy nasza papka jest gorąca dodajemy niewielkimi porcjami kaszę manną i mieszamy ( następną porcję kaszy dosypujemy wtedy gdy nie widać ziarenek ostatnio dosypanej kaszy. Dodajemy kolejne porcje kaszy do momentu gdy papka da się uformować w sprężystą kulkę. Wtedy przerywamy gotowanie

• Przekładamy ciasto na np. stolnicę i ugniatamy kilka min. W czasie ugniatania można dodać substancję zapachową.


Podałem tu jakie zapachy z reguły wabią ryby :


wanilia – leszcz, krąp, jaz, karaś;

karmel – lin, karas, leszcz, krap, ploc;

miód – karp, karaś, lin;

cynamon – leszcz, krąp, karaś, karp;

kokos – leszcz, krąp, płoć, karaś, lin;

tutti-frutti – karp, lin,

kozieradka – płoć, leszcz, lin, karaś;

nostrzyk – płoć, leszcz, lin, karaś;

kminek – płoć, krąp;

anyż – płoć, karaś, krąp;

kolendra – płoć, leszcz;

koper włoski – krąp, płoć.


Życzę obfitych połowów i połamania kija!

 


2.3
Oceń
(6 głosów)

 

Ciasto na kulki z kaszy manny i ziemniaków - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł