Ciasto na Święta- Makowiec


Składniki:
40 dag mielonego maku
40 dag mąki
1/2 litra mleka
25 dag masła miodu
25 dag miodu
20 dag rodzynek
10 dag posiekanych orzechów włoskich
4 jajka
15 dag cukru pudru
5 dag kwaśnej śmietany
4 dag drożdży
14 kropelek zapachu migdałowego
rdzeń z laski wanilii
Przygotowanie:
W mleku gotuj mak ok.30 minut, mieszając co jakiś czas. Miód stopić z połową masła. Dodaj do maku razem z zapachem, rdzeniem wanilii, orzechami i rodzynkami. Mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Drożdze utrzyj ze śmietaną. Dodaj mąkę i resztę masła, połowę cukru pudru, 2 jajka , 2 żółtka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na prostokąt 40 na 60 cm. Masę makową wymieszaj z pianą z białek, równomiernie rozsmaruj na cieście, zostawiając wolne brzegi szer. 1cm. Zwiń roladę. Ułóż na blasze z piekarnika przykrytej pergaminem. Przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia na ok.30minut. Następnie piecz przez 10 minut temperaturze 200*C i 30 minut w temperaturze 175*C. Resztę cukru pudru utrzyj z kropelką zapachu migdałowego i łyżką wody i polukruj ciasto. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Ciasto na Święta- Makowiec - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł