ciasto na pierogi


CIASTO NA PIEROGI SMAŻONE:
-2 szklanki mąki
-1/2 kostki masła
-3 łyżki naturalnego jogurtu
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-sól
Z przesianej mąki i pozostałych składników zagnieść tłuste ciasto, które musi odchodzić od rąk, nie może się lepić. Rozwałkować, wyciąć krążki, nałożyć farsz, zlepić i smażyć w dużej ilości oleju.


CIASTO ZAPARZANE NA PIEROGI:
-2 szklanki mąki
-1 kostka masła
-2 jajka
-1/2 szklanki wody
-sól
Wodę zagotować z masłem i wsypać do niej mąkę, wyrobić ciasto i. kiedy ostygnie, dodać jajka oraz sól. Dalej postępować podobnie jak przy przygotowaniu innych pierogów.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

ciasto na pierogi - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł