Ciasto piernikowe z bakaliami


Ciasto piernikowe z bakaliami

Składniki(12 porcji):
2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki;
1/2 szklanki cukru;
3 duże łyżki miodu;
1/2 kostki masła lub masła roślinnego (12,5 dag);
jajko;
3 łyżki ciemnego kakao;
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
2 kopiaste łyżki rodzynek;
2 kopiaste łyżki posiekanych fig;
2 kopiaste łyżki posiekanych daktyli;
2 kopiaste łyżki posiekanych migdałów (wcześniej sparzonych i obranych z łupinek);
2 kopiaste łyżki posiekanych orzechów;
2 kopiaste łyżki posiekanych suszonych moreli;
czubata łyżeczka utłuczonych goździków i cynamonu;
1/2 szklanki wody oligoceńskiej lub niegazowanej stołowej;
tłuszcz do wysmarowania formy;

Sposób przygotowania:
1).W szerokim rondlu rumienimy cukier, gdy zbrązowieje, dodajemy wodę, zagotowujemy, cały czas mieszając, robimy karmel, chłodzimy. Do zimnego dodajemy miód, kakao, stawiamy na niewielkim ogniu i często mieszając, podgrzewamy (nie dopuszczając do zagotowania), odstawiamy do wychłodzenia. Siejemy przez sito mąkę z proszkiem i przyprawami, dajemy jajko, wyrabiamy (robotem !!!) lekkie ciasto, dodajemy rozpuszczony, letni tłuszcz i gdy składniki się połączą, bakalie.
2).Wysmarowaną tłuszczem średniej wielkości tortownicę oprószamy tartą bułką, wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i od razu wstawiamy do ciepłego, ale nie gorącego piekarnika. Pieczemy w temperaturze nie przekraczającej 160 C przez godzinę lub nie co dłużej (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta).
3).Wychłodzone, upieczone ciasto wyjmujemy na deskę. Przed podaniem ciasto można polać czekoladą, a także czekoladowym lub pomarańczowym lukrem. (Nie polecam lukru, ponieważ ciasto zmienia się w bardzo słodkie, dla niektórych "mdlące").

CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Ciasto piernikowe z bakaliami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł