Ciasto piernikowe z dżemem


Produkty:
-3 jajka
-pół słoika dżemu z czarnej porzeczki
-po szklance cukru i mleka
-2 szklanki mąki
-2 łyżki kakao
-pół szklanki oleju
-op. cukru waniliowego
-łyżeczka mielonych goździków
-łyżeczka sody oczyszczonej
-tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie:
Wymieszać w misce mąkę, cynamon, cukier waniliowy, zmielone goździki, kakao i sodę. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko i delikatnie połączyć. Do masy żółtkowej dodawać porcjami mieszankę suchych składników i pianę z białek, dokładnie ale delikatnie wymieszać. Na końcu dodać dżem i olej. Formę natłuścić i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Ciasto piernikowe z dżemem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł