Ciasto serowo-makowe II


Ciasto serowo-makowe II

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Warstwa serowa)
1,2 białego sera;
30 dag margaryny lub masła;
40 dag cukru pudru;
6 jaj;
2 łyżki mąki ziemniaczanej;
bakalie;
pół łyżeczki proszku do pieczenia;
CZĘŚĆ II (Warstwa makowa)
25 dag maku;
35 dag cukru pudru;
6 jaj;
4 łyżki mąki;
łyżeczka proszku do pieczenia;
bakalie;
olejek migdałowy lub rumowy;
CZĘŚĆ III (Polewa)
po 2 łyżki margaryny, mleka, kakao i cukru;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Warstwa serowa)
Masło, cukier, żółtka utrzeć do białości i ucierając dalej, po trochu dodawać zmielony ser i mąke ziemniaczaną. Na koniec włożyć bakalie, oraz pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
CZĘŚĆ II (Warstwa makowa)
Mak sparzyć i zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, starannie wymieszać, a na końcu dodać bakalie i pianę ubita z białek. Do wysmarowanej tłuszczem formy wyłożyć najpierw masę serową, a potem makową i wstawić do gorącego piekarnika.
CZĘŚĆ III (Polewa)
Wszystkie składniki zagotować, mieszając. Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.9
Oceń
(12 głosów)

 

Ciasto serowo-makowe II - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł