Ciasto szarlotkowe - Niebo


Ciasto szarlotkowe - Niebo

Składniki(1 sztuka)
CZĘŚĆ I (Ciasto)
30 dag mąki;
20 dag masła lub margaryny;
pół szklanki cukru pudru;
3 żółtka;
łyżeczka proszku do pieczenia;
CZĘŚĆ II (Masa I)
75 dag jabłek;
60 dag cukru kryształu;
2 łyżeczki soku cytrynowego;
CZĘŚĆ III (Masa II)
25 dag orzechów;
szklanka gorącego mleka;
25 dag masła;
20 dag cukru pudru;
CZĘŚĆ IV (Polewa)
7 łyżeczek wody;
7 czubatych łyżeczek cukru kryształu;
ćwierć kostki masła;
2 łyżki kakao;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ciasto)
Tłuszcz posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części i upiec 2 placki.
CZĘŚĆ II (Masa I)
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do rondla i dusić w piekarniku. Gdy się trochę podduszą - dodać sok cytrynowy, a kiedy będą miękkie - wsypać cukier kryształ i dusić, aż się rozpuści. Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku, a drugim przykryć.
CZĘŚĆ III (Masa II)
Orzechy zemleć i sparzyć mlekiem. Zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło najpierw z cukrem pudrem, a następnie z orzechami. Masą posmarować placek i wstawić do lodówki.
CZĘŚĆ IV (Polewa)
Cukier i wodę chwile gotować, następnie dodać masło, kakao i zagotować. Polewą oblać wystudzony placek, udekorować orzechami. Przechowywać w chłodnym miejscu.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(13 głosów)

 

Ciasto szarlotkowe - Niebo - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł